12 gode råd om solcreme til babyer og børn

solcremetilbørn

Det er vigtigt at beskytte sin hud, når man opholder sig i solen. Dette gælder både børn og voksne. Lige så sundt og godt som solen kan være, lige så skadeligt kan solen være, hvis du lader barnets hud være ubeskyttet mod solen.

Den gængse konsekvens er solskoldhed, men samtidig med øger du risikoen for hudkræft betydeligt – og hvem ønsker at gøre dette mod sit barn?

Derfor bør vi lære at opholde os i solen med vores sunde fornuft og beskytte vores børns hud på bedste vis.

Vi har derfor lavet denne artikel, der tager udgangspunkt i 12 gode råd om solcreme til babyer og børn.

Forhåbentlig er der en ting eller to, som du ikke har tænkt over og hvis der ikke er, betyder det kun, at du er godt forberedt til at beskytte dit barn mod solens stråler. Læs med nedenfor!

Så længe er holdbarheden på din solcreme

En solcreme fra sidste år kan sagtens bruges det efterfølgende år og behøver ikke nødvendigvis at kasseres, hvis solcremen ikke har overskrevet holdbarhedsdatoen.

Det er ofte en myte, der går igen år efter år, at du ikke kan bruge solcreme fra forrige år. Oftest kan en åben solcreme holde sig i 2-3 år.

Opbevaringen af solcremen er afgørende for, hvor længe den kan holde sig. Har solcremen været opbevaret et sted med høj varme henover sommeren, vil den også miste sin virkning. 

Er den derimod blevet opbevaret et fornuftigt sted med en mild eller kold temperatur, vil solcremen kunne bruges igen det efterfølgende år.

Det bedste du kan gøre er, at kigge og lugte til den og bruge din sunde fornuft. Har den en forkert lugt, skifter farve eller er begyndt at skille, så smid den hellere ud.

Er du i tvivl, så køb en ny, så du er sikker på, at solcremen ikke har mistet sin effekt.

Vælg den rigtige faktor solcreme

Hidtil har det ofte været nok med en faktor 15 solcreme til den danske sommer, men i takt med den globale opvarmning er det også blevet varmere i Danmark.

Derfor bør du anvende en solcreme med høj faktor til dit barn for at beskytte barnets hud på bedste vis.

Rejser man sydpå er en faktor 15 bestemt ikke nok, da UV-indekset vil være væsentligt højere end det er i lille Danmark.

Derfor bør du tjekke det daglige UV-indeks, som vi kommer nærmere ind på længere nede i denne artikel.

Valg af solcreme til babyer og børn

Det kan ofte være lidt en af en jungle, når man er på udkig efter en god solcreme til babyer – for hvad skal man lige vælge? Er en creme eller lotion lige så god som en gel?

Faktisk kan både en creme, lotion eller gel være et anvendeligt solbeskyttelsespræperat til at beskytte dit barns hud mod solens kraftige stråler. 

Du bør dog som forældre være meget bevidst omkring, hvilke stoffer og eventuelt kemikalier solcremen indeholder.

Undgå derfor parfumerede produkter samt allergifremkaldende konserveringsmidler, hvis det er muligt.

dermobabysolcreme

Pris: 79,95 – Køb det her

Babysam.dk har i deres portefølje af produkter solcreme fra Derma, som er en økologisk, parfumefri solcreme, der er velegnet til børns sarte hud.

Samtidig er den ekstrem vandfast og med en høj faktor, der hjælper mod solens kraftige stråler på børns sarte hud.

Smør solcreme på i god tid

Solcreme skal have tid til at virke inden det vil have sin fulde effekt. Derfor er det smarteste at smøre dit barn ind i solcreme 10-15 minutter inden barnet bevæger sig ud i solen og det varme vejr.

Solens stråler er kraftige og derfor anbefales det at dit barn er smurt ind også selvom det ikke altid passer barnet og det klistre i heden.

Hvor meget solcreme skal jeg smøre på mit barn?

Mange mødre har med stor sandsynlighed tænkt denne tanke før “hvor meget solcreme skal jeg smøre på mit barn” og “Hvad er egentlig nok?”

Hvis du kan nikke genkendelse til overstående, er du bestemt ikke alene.

Det anbefales dog hellere at smøre et tykt lag solcreme med en højere faktor end et tyndt lag med en lavere faktor.

Har du en baby, bør den slet ikke være ude i solen, men hvis det alligevel er tilfældet, hvilket ikke anbefales, så sørg for at smøre din baby ind i en solcreme med en høj faktor uden parfume. Derma som tidligere nævnt vil være en god løsning og kan bl.a. købes på Babysam.dk

For at forstå hvor meget en solcreme med eksempelvis faktor 15 beskytter, så kig gerne på nedenstående infografik:

Beskyt_dit_barn_mod_solens_stråler

Mit barn er blevet solskoldet på ferien, hvad gør jeg?

En solskoldning er en alvorlig forbrænding fremkaldt af solen, som bør kunne køles ned med en fugtig klud eller kold is.

Et alternativ er, at du kan smøre dit barn ind med en kølene creme, men sørg for at det er uden parfume eller andre former for skadelige stoffer.

Giv dit barn rigeligt med væske, da de forbrænder og mister meget vand, når de befinder sig i den bagende sol – også gerne noget med sukker.

Oftest vil der være tale om en 1. grads forbrænding. Kommer der vabler eller tilsvarende og er solskaden dybere end først anset, vil det være en 2. grads forbrænding. 

Hvis huden på dit barn begynder at blive voldsomt rødt, tegn på opkast og andre smerter, bør du hurtigst muligt kontakt en læge.

Herefter er det vigtigt, at dit barn opholder sig i skyggen, så den sarte hud får lov at hele og komme sig oven på forbrændingen.

Gensmør solcreme på dit barn

Har dit barn været ude at bade i længere tid eller tørret sig kraftigt med et håndklæde, skal du sørge for at smøre dit barn ind i solcreme igen for at undgå solskoldning. 

Selvom der i dag findes flere forskellige mærker, der laver vandfaste solcreme, er det stadig en god idé, at være på den sikre side.

Solcremens effekt vil falde, når barnet har badet og derfor skal det smøres på ny igen.

Hvis du kan, så undgå solcreme sprays

En solcreme på spray er smart, men det anbefales ikke at benyttes til dit barn – af den simple årsag, at det kan være svært at dosere den korrekte mængde af solcreme.

Det er trods alt bedre, at du som forældre sikre, at dit barn ikke bliver solskoldet end at du får lidt klistret fingre fra solcremen kontra en solcreme på spray.

Til dig selv som forældre bør det ikke være noget problem med en solcreme på spray, da du selv har kendskab til, hvor meget solcreme du har brug for samt at din hud ikke er nær så sart.

Undgå solen når den er værst

Børn og forældre har bedst af at undgå solen, når den er kraftigt mellem kl. 12 og 15, når UV-indekset er på sit højeste og solen er skarpest.

Mange bliver snydt af, at når nu mit barn har solcreme på, kan han/hun også sagtens tåle at være ude i solen.

Det er ikke korrekt. Selvom solcreme beskytter mod solens stråler, kan dit barn stadig ikke være længere tid ude direkte i solen.

Beskyt dit barns hud med UV soltøj

Vil du forebygge de kraftige UV stråler og beskytte dit barns hud, kan UV-badetøj være løsningen. Det helt unikke ved UV soltøj er, at det beskytter dit barn mod solen.

Med solcreme og UV-badetøj kan du være sikker på at dit barn eller baby, er beskyttet mod solen på bedste vis. Det gælder både i, før og under badeturen i i havet eller swimmingpoolen.

Tjek eventuelt det store udvalg af UV-badetøj ud hos webshoppen Naturebaby.dk her: UV-badetøj til sommeren.

Sådan bruger du din solcreme rigtigt

Sørg for at benytte disse 3 råd, hvis du vil være sikker på, at få optimal solbeskyttelse ud af din solcreme.

1. Smør dit barn ind 10-15 minutter inden barnet skal ud at lege eller i vandet, således at solcremen kan nå at trænge godt ind i huden.

2. Brug altid rigeligt med solcreme – hellere lidt for meget en for lidt. Mange forældre smører ikke deres børn ind i nok solcreme, hvilket giver en laver solbeskyttelse og en større risiko for solskoldhed.

3. Gentag smøringen af solcreme kontinuerligt og især efter badning, så længe solen står klar på himlen – men også alligevel.

Tjek det daglige UV-indeks

En god idé er at tjekke det daglige UV-indeks, uanset om du er på ferie i udlandet eller rundt i Danmark.

Kræftens bekæmpelse har lavet en gratis app til dette formål, som kan hentes til både Google Play samt i App Store.