I løbet af de seneste par år har bæreseler, slynger og vikler haft en stærkt voksende popularitet og efterspørgsel blandt nybagte forældre. Dette er ikke uden grund, da det er en smart og nem måde, at bære rundt på sit barn på og have det barnet med på tur. Ud over at nærheden forstærkes, kan det også være praktisk at benytte en bæresele, vikle eller slynge.
Er du stadig i tvivl om, hvilken af de tre typer du bør vælge, på trods af den stigende popularitet? Så fortvivl ikke og bliv klogere i denne artikel på en bæresele, vikle og slynge.
Indhold
Hvornår må baby sidde i bæresele?
Et nyfødt barn bør slet ikke sidde op, men bør i højere grad ligge på maven på ens gulv, da det vil styrke barnets ryg. Det er bedst for spædbørn, så de lærer at vende og dreje sig rundt i forskellige stillinger.
I starten når barnet sidder i en bæresele, må det ikke sidde mere end 20 minutter ad gangen. Efterhånden som barnet bliver større og stærkere i musklerne, vil barnet også kunne sidde længere tid i bæreselen.
Det er dog vigtigt generelt, at kigge på hvordan barnet sidder “fastlåst” i en eller flere af de samme stillinger i løbet af en dag. Dette gælder ikke kun en bæresele, men også i en slynge, vikle, skråstol eller autostol.
Når babyen sidder stille i en bæresele, vil der ske en stor belastning på barnets rygsøjle og derfor er det bedre, som nævnt tidligere at helt nyfødte og spædbørn, har bedre af at ligge- eller kravle rundt på gulvet. Desuden har en baby brug for ofte at lave et stillings skift, således at hele kroppens muskulatur bliver sat i bevægelse og trænes.
God komfort ved BabyBjörn bæresele
Bæreseler fra BabyBjörn har en god komfort og er en blød og ergonomisk bæresele. Den gode komfort ses ved, at du bærer dit barn i en naturligvis position med deres ryg i en c-kurve. Bæreselen kan både benyttes til at bære dit barn på maven eller på ryggen.
Bemærk at det anbefales at du bærer dit barn på ryggen efter det er blevet 12 måneder og dermed stærkere i barnets rygsøjle og generel muskulatur.
Det er muligt at justere størrelsen på både hovedstøtten og sæder, således at bæreselen kan gro sammen og sidde tæt om barnet.
Den gode komfort ser man også ved, at bæreselen har et støttende bælte til livet samt polstrende skulderstropper, der er med til at mindske belastningen for dine skuldre.
Nyttige funktioner ved en bæresele fra BabyBjörn:
- I alt 4 for- og bagudvendt positioner
- Mulighed for at bære dit barn med ansigtet ind af på fronten eller på ryggen
- Indsats indbygget til nyfødte og spædbørn
- Ergonomisk ben position for barnet
- Justerbar hovedstøtte
- I alt 2 justerbare højde positioner
Hvor længe må baby sidde i Babybjörn?
Det afhænger af hvor stærk barnet er i rygsøjlen samt barnets alder. Et spædbarn bør ikke sidde i en bæresele, uanset om det er en bæresele fra BabyBjörn, Ergobaby eller et helt tredje brand. Har barnet ikke siddet i en bæresele før, så er en tommelfingerregel maksimum 20 minutter.
Slynge – Alternativet til en bæresele
En slynge er et fremragende alternativ til en bæresele, da barnet kan være lidt længere tid i en slynge ad gangen, fordi barnet kan ligge ned og får dermed ikke samme belastning på rygsøjlen som ved en bæresele.
Slyngen egner sig dog bedst til kortere gåturer, ud fra et ergonomisk synspunkt og hvad der er bedst for barn og forældre.
Boba slyngen som vi har taget udgangspunkt i her og som kan købes direkte på ovenstående link, er kort sagt blot et stykke stof, der sidder både rundt om dig og dit barn.
Den primære belastning vil være på begge skuldre, modsat en ringslynge eller anden form for vikle, hvor belastningen kun vil være på den ene skuldre. Det er altså ikke nogen fordel, kun at bære barnets vægt på den ene af dine skuldre, da du vil komme til at bære skævt. Det kan give rygproblemer og du bør derfor være opmærksom på ikke at bære rundt på dit barn i al for lang tid ad gangen, hvis du kun benytter en ringslynge.
Boba slyngen som vist på billeder op over, vil du uden problemer kunne have på i længere tid, da den sidder tættere på kroppen samt belaster begge skuldre og ikke kun én som ringslyngen vil gøre.
Strækvikle
Aldrig har det været mere populært end det er i dag, at bære rundt på sit barn helt tæt på kroppen.
Vikler og i særdeleshed den populære strækvikle er blevet et hit blandt især førstegangsforældre.
Dette er med god grund. Nær- og kropskontakt samt hjerterytmen fra både mors og fars hjerte, føles rart og beroligende for babyer.
Det giver dem fornemmelse af at ligge et varmt og trygt sted, akkurat som de da lå inde i deres mors mave.
Overordnet set er en vikle blot et langt stykke stof, som vikles om din egen krop og barnet, så det sidder som en bæresele. Typisk er viklet lavet af blød bomuld med stræk i, som giver muligheden for at du selv kan binde viklen sammen om dig selv og derefter putte dit barnet i. Den kan bæres af begge forældre, men bliver oftest båret af moderen.
Stoffet ses i længder op til fem meter og kan både være en elastisk strækvikle, hvilket vi har taget udgangspunkt i, men der findes også uelastiske faste vikler. Det anbefales at benytte en strækvikle.
Modsat en bæresele hvor det frarådes at tage den i brug lige så snart babyen er født, kan en strækvikle tages i brug, så snart barnet er født og op til cirka 10 kg. I det viklen former sig efter dit barns krop, vil barnets rygsøjlen også bevare sin C-form.
Du vil opleve, at hvis du benytter viklen på et barn, der vejer mere end 10 kg, at viklen vil blive strukket så meget ud, at det vil være ubehageligt for både dig og barnet.
Den viste strækvikle på billedet, er en praktisk grå strækvikle til babyer og spædbørn, der har mange anvendelsesmuligheder og kan købes direkte på linket op over hos bl.a. Babysam.