Derfor skal du ikke købe en gåstol til dit barn

gaastolikke

Har du selv overvejet at købe en gåstol, men er i tvivl om, om det er det rigtige samt hvad der kan være af konsekvenser ved købet af en, så bør du læse videre i denne artikel.

For flere undersøgelser lavet gennem de sidste par år, viser måske at en gåstol måske snarere kan være en hæmsko end en fordel for dit barns fremtidige motoriske udvikling og ikke mindst volde barnet rygskader.

Barnets ryg tåler ikke den oprette stilling

n af ulemperne ved en gåstol for dit barn er, at et barn ikke tåler den oprette konstante stilling. Små børn, der endnu ikke kravler har en C-formet ryg, der endnu ikke er formet eller udviklet til at kunne bære sin egen vægt.

Først når barnet er blevet større og kan gå, har deres ryg udviklet sig til en S-formet ryg, der virker som en slags fjeder, hvilket ikke gør belastningen nær så tung, når barnet sidder, går eller står op.

Derfor er en gåstol ikke god for dit barn, da muskulaturen sågar heller ej er god nok i barnets ryg og heller ikke musklerne til at afstive ryggen.

Støtter ikke barnets motoriske udvikling – tværtimod

Flere undersøgelser har ligeledes vist, at børn der benytter en gåstol frem for en gåvogn, kan være op imod 1 måned langsommere til at lære at kravle, sidde samt gå end børn der ikke benytter en gåstol.

Den helt store ulempe og store konsekvens ved gåstolen er, at den tillader barnet at bevæge sig rundt inden det fysisk er parat til det, som skrevet tidligere, da ryggen samt muskulaturen endnu ikke er udviklet til at bære barnets vægt eller bevæge sig rundt.

Tværtimod er gåstolen kun med til at forårsage et ikke naturligt bevægelsesmønster for dit barn. Ydermere vil omgivelserne kunne virke anderledes for et barn, der sidder i en gåstol og ikke kan se deres egne fødder, når det tager fra og støder ind i noget legetøj eller andet på gulvet.

I forhold til et barn, der eksempelvis kravler på et legetæppe fyldt med legetøj, men som ikke har skærpet deres egen syn til deres krop. Dermed har der også en større sandsynlighed for at blokere for dit barns sanseudvikling samt forståelsesrammer.

Gåvogn med aktiviteter eller musik

Ofte vil man se, der er en plastikbakke foran barnet i en gåstol, der skærper barnets syn til deres ben og omgivelser, hvoraf de mister meget nyttig information, der er nødvendig for deres motoriske udvikling i deres hjerne.

I stedet bør du hellere købe en gåstol til dit barn, så det kan skubbe sig frem, men stadig se sine egne fødder og samtidig har den rette støtte. Det er enormt vigtigt for et barn, der skal lære at gå, at det selv kan se deres ben bevæge sig under dem samt mærke deres omgivelser.

I dag findes der mange fremragende gåvogne i diverse velkendte webshops og butikker, som kan være med til at styrke dit barns motoriske udvikling både via aktiviteterne eller musikken.

Du vil i dag kunne købe en gåvogn med musik, der kan spille gængse og fængende melodier, men også gåvogne med forskellige aktiviteter blandt andet fra PlanToys, som kan købes hos Babysam.