Sutte til småbørn

smaaboernsutter

Det kræver at have et større antal sutter på lager, når man er forældre til et eller flere børn. Dette kan andre forældre med garanti selv nikke genkendelse til. Det er helt normalt, at benytte sut som spæd og i de efterfølgende år.

Det virker helt naturligt og beroligende for en baby eller et mindreårigt barn, at sutte og benytte en sut. Dette gælder både til trøst af din baby og for at få ens barn til at falde til ro. Derfor kan en sut være til stor hjælp i dagligdagen for både barn og forældre, når de gængse daglige pligter også lige skal klares.

Er du i tvivl om, hvornår det er normalt at benytte sut som spæd, vil du kunne blive klogere på dette i denne artikel og meget andet. Du er også velkommen til, at benytte den som inspiration til køb af sutter til dit eget barn.

mamonesizesutter
Selvlysende sutter i silikone i lyserød og hvid fra MAM til et nyfødt barn 0-6 måneder.
babysutterframambluea
Selvlysende sutter i silikone i blå og hvid fra MAM til et nyfødt barn 0-6 måneder.

Se flere sutter her: https://www.babysam.dk/search?s=sutter%200-6

Hvornår må baby få sut?

Der er ikke noget facit eller korrekt svar på, hvornår en baby må få en sut for første gang. Ingen mennesker er ens og heller ikke når vi er spæde, da vi alle har forskellige behov samt forudsætninger.

I gamle dage var det helt normalt, at man gav sit barn deres første sut allerede helt fra starten af, så snart de havde sluppet deres mors bryst. I dag er anno 2019 er det lidt anderledes. De fleste sundhedsplejerske og jordmødre anbefaler, at en nyfødt baby ikke tilbydes en sit før babyen er mindst 14 dage gammel og gerne ældre.

Der kan dog være undtagelser til denne anbefaling. Græder barnet meget eller generelt har et stort suttebehov, vil det give mening, at give ens barn sin første sut tidligere, men det anbefales ikke.

Det ses at der kan opstå en sutte forvirring hos det spæde barn, da det er to forskellige teknikker, som skal benytte ved at sutte på moderens bryst kontra en almindelige sut. Ens barn lærer dog hurtigt, at benytte sutten og teknikken efter nogle gange. Ydermere sker der intet ved, at barnet sover med sut om natten.

Hvordan skolder man sutter?

Sutter skal skoldes eller koges inden de bliver benyttet af dit barn. Det anbefales sågar af Sundhedsstyrelsen, at man holder en god hygiejne omkring ens babys sutter. Hold øje med sutterne og sørg for at holde dem hygiejniske, da den nemt kan ende alverdens sjove og mærkelige steder i løbet af en dag. Dette er der ikke noget galt med, men en baby er mindre modstandsdygtig som spæd.

En let og almindelig skoldning af dine babys sutter, er den mest hyppige måde, at sikre en god hygiejne omkring sutterne. Det gøres let ved, at du gør følgende:

  • Hæld kogende vand henover de rene sutter.
  • Lad dem ligge i det kogende vand i nogle minutter, således at vandet er kommet ind i alle revner.
  • Det bør optimalt gøres dagligt, så ved du at sutterne til din baby er helt rene og fri for bakterier.

Sterilisering af sutter

Sterilisering af din babys sutter kan gøres meget simpelt og tager ikke mere end 5 minutter af din daglige tid. Du koger blot noget vand og lader det koge i 5 minutter i en gryde, hvori du putter sutterne ned i. Det er vigtigt, at vandet bliver ved med at boble og ikke stopper med at koge.

I en travl hverdag med de daglige pligter kan det være svært at nå det hele. Er tiden knap, kan du nøjes med at skolde sutterne på daglig basis og en gang imellem sterilisere dem i kogende vand. Skoldningen er utrolig effektiv og tager kun nogle få minutter.

Du kan også vælge at skifte sutterne ud. Dette kan være et noget dyrere alternativ, men har du købt babysutter, der passer til dit barns størrelse, vil du skulle skifte dem ud, uanset hvad alligevel. Der er væsentlig forskel på sutter og deres facon og derfor bør du købe sutterne i den størrelse, som passer til dit barn.