Derfor bør du give D-dråber til dit barn

d-vitamin_drops

Flere undersøgelser foretaget af Sundhedsstyrelsen gennem de seneste år viser, at op i mod hvert andet barn får ikke nok D-vitamin.

Mange forældre er i dag mere bevidste omkring, at få givet deres barn nok D-vitamin i form af D-dråber.

I dette indlæg vil vi belyse, hvorfor det er så vigtigt, at dit barn får nok D-vitamin og hvad det kan have af konsekvenser, hvis der opstår mangel på D-vitamin for et barn.

Husk også de 12 gode råd om solcreme til børn!

Hvad er D-vitamin?

D-vitamin er kort fortalt et fedtopløseligt vitamin, der dannes når huden udsættes for sollys, men kan også fås gennem flere fødevare såsom æg, ost og fed fisk.

Grunden til at man giver babyer D-dråber og dermed D-vitamin er, at vitaminet i høj grad er med til, at styrke dannelsen af barnets knogler samt kroppens immunforsvar.

Børn vokser hele tiden og især op til 2-års alderen, vil deres immunforsvar være skærpet og ekstra udsat for bakterier.

Mangel på D-vitamin kan derfor hurtigt opstå, da børnene ofte ikke befinder sig ret meget ude og slet ikke i direkte sollys. Derfor anbefales det af Sundhedsstyrelsen at give sit barn tilskuddet for at barnet vokser rigtigt og sikre at immunforsvaret er i top.

apopro

Hvor meget D-vitamin skal man have?

Den anbefalet dosis af af D-vitamin er 10 mikrogram for både mænd og kvinder op til 70 år.

Ammende og gravide kvinder bør indtage 10 mikrogram i døgnet. Ældre personer over 70 år anbefales at have et dagligt indtag på 20 mikrogram D-vitamin for at styrke immunforsvaret bedst muligt.

Har man en variereret kost og opholder man sig jævnligt i solen, når der er mulighed for det, vil man normalt ikke have et behov for kosttilskud af D-vitamin.

Man bør dog ikke overskride overstående anbefalede daglige indtag af D-vitamin, hvis andet ikke er aftalt med ens læge. Dette gælder både børn og voksne.

Konsekvens ved D-dråber til kolikbarn

Et problem som oftest bliver glemt eller ikke belyst ofte er, at D-dråber kan give maveonde hos børn. Er man i den uheldige situation og har et kolikbarn (gud forbyde at dette skulle ske), vil det kunne forværre tilstanden hos et kolikbarn ved indtagelse af D-dråber.

Det skyldes at ikke alle børns maver kan tåle den olie, som D-vitaminet er opløst i for at gøre det i flydende form.

Det ses oftest at den type olie, som børnene får en reaktion på er kokosolie. Grunden til at det netop er kokosolie, er fordi, at kokosolien ikke normalt er flydende ved stuetemperatur. Derfor er der tilsat et eller flere kemikalier, der hjælper med at gøre kokosolien flydende.

Heldigvis findes der i dag flere slags D-vitaminer på det danske marked i dag, som ikke er baseret udelukkende på kokosolie, men også andre gængse olier, som solsikkeolie og rapsolie. Disse olier bør ikke have nogen indflydelse på barnets mave eller andet.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der ikke er noget farligt ved produkterne indeholdende kokosolie. Det kan dog forværre tilstanden hos kolikbørn i nogle tilfælde.

Den danske webshop Helsebixen har bl.a. D-dråber med indhold af solsikkeolie.