Dette definerer en sund familieøkonomi

Familie og økonomi

Sponsoreret indhold

Når man vælger at stifte familie, så vil man helt automatisk skulle forholde sig til en lang række nye ting. Hidtil har du kunne nøjes med at tænke på dig selv og din partner, men nu er der pludselig også et barn eller to, som regner med dig. I den anledning kan det bl.a. blive nødvendigt at foretage nogle økonomiske ændringer mht. budget, prioriteringer m.v.

I artiklen vil vi forsøge at definere den sunde familieøkonomi, så du har en idé om, hvad du skal leve op til. Og lad os med det samme slå følgende fast; man kan sagtens have en sund økonomi, selvom man ikke indkasserer 100.000 kr. i løn om måneden.

Der skal lægges et nyt budget

Økonomi er sjældent det, der fylder mest, når man venter barn og er klar til at stifte familie. Det er ikke desto mindre vigtigt, at det økonomiske spiller, hvis både forældre og børn skal trives.

Er der ikke en sammenhæng mellem budget og det faktiske forbrug, så vil det kunne forårsage store frustrationer, stress og bekymring hos forældrene. Og dette vil helt naturligt påvirke de små, idet mor og far ikke har så meget overskud.

Grundet ovenstående skal der lægges et budget, der tager højde for alle de udgifter, der er forbundet med børn og familieliv. I barnets første leveår skal der bl.a. afsættes penge til autostol, sengetøj, tøj, puslebord, barnevogn og meget mere. Sidenhen vil der opstå udgifter til dagplejer / vuggestue etc.

Rentetunge lån gavner ikke familiens økonomi

Som forælder til et eller flere børn kan du nemt og hurtigt komme til flere penge. Du kan nemlig til hver en tid – hvis du ikke er registreret i RKI – optage lån på nettet. Desværre er de hurtigste lån, herunder kviklån, typisk også de dyreste, hvorfor sådanne lån bør undgås.

Det er som udgangspunkt ingen skam at låne penge til formål som køb af bil, tilbygning, rejser osv. Lånet skal bare helst ikke få en alt for stor indvirkning på familiens økonomiske fremtid. Ønsker du info om, hvad det koster at optage et privatlån i dag, så opdag de aktuelle muligheder hos Santander. Der kan optages privatlån til stort set alle formål, og renten er ofte lav, hvis man låner de rigtige steder.

Disse elementer bør også indgå i familieøkonomien

Foruden at lægge og overholde budgetter samt ikke at optage dyre lån, så er der også nogle andre elementer, der bør indgå i familiens økonomi. Det drejer sig om følgende:

  • Der skal være afsat midler til uforudsete omkostninger
  • Der skal betales regninger til tiden (brug evt. PBS)
  • Der kan oprettes børneopsparinger (hvis der er økonomisk overskud til det)
  • Der bør være fokus på at indfri dyre lån først (hvis flere lån)
  • Der bør holdes en god dialog med bankrådgiveren (kan være til store hjælp)

Hvilke elementer er uundværlige i din økonomi?