Guide til at tage forskud på børnepengene

Børn og penge

Børnepengene er en ydelse, du får, når du er forælder. Den bruges til at dække nogle af de økonomiske omkostninger, der er ved at få et barn. Se her, hvordan du tager forskud på børnepengene.

Børnepenge er en økonomisk håndsrækning, som de fleste forældre i Danmark modtager. Pengene kan bruges til at dække nogle af de mange udgifter, der følger med, når du bliver forælder til et barn, uanset om du er enlig eller har et barn med din nuværende partner.

Generelt er det meningen, at du skal bruge børnepengene på børnetøj, mad, udflugter og andet, som kommer barnet til gode. Det er altså ikke penge, du kan bruge på dig selv, fordi du mangler lidt luft i budgettet.

Hvorfor bruge børnepengene, før de bliver udbetalt?

Du bør som udgangspunkt vente med at bruge dine børnepenge, indtil de bliver udbetalt. Alligevel kan det i visse tilfælde være fornuftigt at bruge børnepengene, før du får dem. Det gør sig eksempelvis gældende, hvis du falder over et godt tilbud, som gør, at du kan spare penge her og nu.

Hvis ikke tilbuddet stadig er aktuelt, når du får børnepengene udbetalt, går du glip af det. Derfor kan det være rart at kunne gøre brug af et godt tilbud, selvom pengene endnu ikke er gået ind. Du bør dog udelukkende gør det, hvis det giver mening rent økonomisk.

Mange steder kan du betale med børnepenge, før du rent faktisk får dem ind på din konto. I princippet er der ikke tale om, at du betaler med dine børnepenge, for du har dem jo ikke endnu. Du optager i stedet et rentefrit lån, hvor du blot betaler, når børnepengene er modtaget.

Hvad er børnepengebetaling?

Flere danske webshops tilbyder, at du kan tilvælge en gratis kreditordning, der gælder indtil pengene udbetales. Du kan bestille dine varer, få dem leveret til døren og vente med at betale, indtil du har modtaget den kommende udbetaling.

Der er ingen gebyrer eller andre omkostninger, så på den måde betaler du faktisk med dine børnepenge. I forhold til traditionel afbetaling, hvor du typisk betaler renter eller et gebyr for at kunne købe på kredit, betaler du altså ikke noget, når du benytter dig af såkaldt børnepengekredit.

Det er en tendens, der hurtigt bliver spredt, omend det naturligvis typisk er hos webshops, der sælger børnetøj og -udstyr, du kan gøre brug af børnepengebetaling. Typisk vil det fremgå af webshoppen, hvorvidt og hvordan du kan betale med børnepenge, samt hvilke frister du har.

Hvorfor ikke bare købe på afbetaling?

Du kan sagtens shoppe på afbetaling, men du skal være opmærksom på, at det i meget sjældne tilfælde kan ske uden gebyrer og øvrige omkostninger. Når du handler hos en webshop, der tilbyder, at du kan tage forskud på dine børnepenge, vil du ikke blive tillagt nogle ekstra gebyrer, hvorfor der her er tale om en langt mere favorabel løsning.

Samtidig er det vigtigt at huske på, at du har ansvaret for et barn, hvorfor du bør tænke over din økonomi. Medmindre det er meget kritisk, bør du ikke optage lån til forbrug, da du ender med at betale mere, end hvis du sparede op.

Sørg i stedet for, at der er overskud i budgettet, så du kan købe det, du har brug for, kontant. Med børnepengeordningen er det dog værd at overveje, da dit køb ikke bliver dyrere, bare fordi du køber, før du har pengene stående på din konto.